Krátce: Supermarket jinak…?

Již jste slyšeli o supermarketu Co-op? Ne, nemám na mysli řetězec COOP – Jednota.  Mluvím o supermarketu Park Slope Food Coop v New Yorku ! V tomto obchodě je hodně věcí jinak. Za kasou potkáte učitelku z místní školy, do regálu doplňuje zboží řidič metra a večer tu uklízí sociální pracovnice… Nakoupit zde můžete prvotřídní zboží za výrazně nižší cenu. Jak je to možné?

Tento supermarket vznikl v sedmdesátých letech a jeho kouzlo se odvíjí od toho, že zde téměř všichni zaměstnanci pracují zcela zadarmo. Asi si říkáte, že jsou to blázni, že?  Ne, nejde o vykořisťované otroky. Ale o nadšené dobrovolníky! Vědí totiž, že díky spolupráci stovek nadšenců, kdy zde každý odpracuje pravidelně cca 4h měsíčně, je možné výrazně snížit cenu prodávaného zboží! Odpadnou totiž odvody na sociální, zdravotní, platy, daně…  Odměnou pro dobrovolníky je možnost nakoupit s výraznou úsporou a to za tu trochu námahy stojí! Navíc jsou zde všechna zásadní rozhodnutí učiněna společně, ať jde ukončení používání igelitových sáčků či bojkot značky Coca-Cola.

Vezmeme-li  v úvahu, že se zde nabízí zejména produkty místních farmářů v kvalitě Bio… Není divu, že je o tento supermarket obrovský zájem a zákazníci jsou zde ochotni vystát i 40 minutové fronty! Na oplátku mohou jíst lokálně, sezóně a hlavně zdravě! A to za cenu výrazně nižší, než jakou by utratili v jiném Bio řetězci, ba dokonce i v porovnání s klasickým obchodem.

A co dodavatelé? Farmářům zde mohou, díky úspoře za pracovní sílu, vyplácet vyšší odměny, než v tradičním obchodním řetězci. Prodají tu tedy své výrobky za spravedlivou cenu.

Reportáž ve FJ/Aj z New Yorského Park Slope Food Coopu.

Tento koncept se v současnosti těší obrovskému zájmu ze strany veřejnosti, hlavně díky snaze vymanit svůj jídelníček z nadvlády nadnárodních potravinářských korporací. Obchodnímu domu se daří natolik dobře, že byl nucen expandovat do sousední budovy a rozšířit svou plochu na 1000 metrů čtverečních. I tak je všech 11 pokladen neustále obsazených a mezi hustě vystavěnými regály zákazníci projdou jen s obtížemi.

Supermarkety založené na kooperativní práci dobrovolníků začínají s nadšením vznikat i jinde. První evropský vznikne během roku 2016 ve Francii v severní Paříži poblíž Montmartre. A to je jen začátek…

Mohou se kooperativní obchody stát v budoucnosti hot trendem?

Co myslíte?

 

 

Napsat komentář