O SEMÍNKAŘENÍ

Nedávno jsem se zúčastnila kurzu semínkaření pro začátečníky. Jakožto studovanému botanikovi mi vykládaná látka nebyla vůbec cizí, ale byla jsem spíše zvědavá na praktickou stránku věci. Jsem proto již zapsaná na navazující kurz :-D.

Semínkaření – co to je?

Jde v podstatě o produkování semen, které se následně mohou opět vysadit v další sezóně.
Zní to sice jednoduše, ale pro úplného začátečníka je nutné pochopit alespoň špetku té rostlinné biologie a špetičku genetiky. Teď jsem vás možná odradila, ale věřte mi, že jde skutečně jen o základní informace, bez nichž by to nešlo. Budu se jim blíže věnovat v dalším příspěvku.

11329823_10204006543913702_6725892590907533823_n
Semínka můžete získat například v semínkovně a následně také sdílet s ostatními.

 

Semínkaření – k čemu to je?

Na úvod mi dovolte v sedmi bodech vysvětlit pozitiva semínkaření. Umět semínkařit alespoň základní druhy zeleniny má totiž mnohé výhody:

1. UŠETŘÍTE

A to dost značně. Kolik peněz ročně utratíte za osivo? A přitom stačí tak málo a semínka druhů jako jsou papriky, rajčata, fazolky, hrách, salát, roketa apod. si nemusíte již nikdy kupovat! Nádhera.

2. JSTE (ALESPOŇ ČÁSTEČNĚ) NEZÁVISLÍ

Není to krásný pocit, když víte, že si jste schopni vypěstovat vlastní zeleninu a to nejen během jedné sezóny, ale neomezené množství let po sobě!

3. VÍTE CO PĚSTUJETE

Tím chci říci, že si zvolíte právě tu odrůdu, která vám vyhovuje chuťově, vzhledově, svou raností či pozdností, daří se jí dobře ve vaší půdě i bez zbytečných hnojiv a postřiků… Semínkařit je vhodné zejména nehybridní odrůdy, jejichž  potomstvo je geneticky stálé a odpovídající rodičům, tudíž ho budete moci uchovávat v obdobné kvalitě i pro další generace.

4. JE TO ZÁBAVA

Zkuste se zeptat některých starousedlíků, nebo se obraťte na specializované asociace, nadšence ap., poproste je o semena některé ze starých odrůd a experimentujte. Co třeba letos zkusit 20 odrůd rajčat? Uvidíte, které se právě na té vaší zahrádce osvědčí nejlépe. Založte sbírku starých odrůd z vašeho kraje, ochutnejte něco „staro“nového…

DSCF8197
Bob obecný (Vicia faba, syn. Faba vulgaris) je jedna ze zapomenutých plodin.

 

5. TVOŘTE

Nemyslím zrovna mandaly z lepených semínek, i když i ty jsou krásné. Jde mi o jeden aspekt pěstování z vlastních semen a to je jejich výběr. Výběr plodů, z nichž si zachováte semena je kruciální a jde o velice zodpovědnou práci. Není to tak jednoduché, jak se může zdát. Pokud chcete uchovat nějakou odrůdu v pokud možno nepříliš změněném stavu i pro budoucí pokolení je třeba zachovat co největší variabilitu, tj. nevybírat jen ty největší plody, ale i ty menší, tvarově možná odlišné ap. Nicméně, je zde prostor pro kreativitu, pokud jste soukromý zahradník a na jednom rajčeti vám narostla rajská jablíčka velikosti grepu a sladká jako cukr, je jasné, že semena uchováte právě z nich… A zde již vlastně provádíte tzv. pozitivní výběr a je možné, že za několik let se vaše rajčata budou od původní odrůdy značně lišit… Vytvoříte si svou vlastní varietu dle vašeho vkusu.

6. ZACHOVÁVÁTE DĚDICTVÍ

V sáčku hybridních okurek žádné dědictví nenajdete (jen finančně podpoříte některou z nemnoha velkých korporací, které již téměř ovládly trh s osivem). Pokud ale budete pěstovat krajovou odrůdu, můžete jejich semena předat svým dětem a oni jejich dětem… A tradice semínkaření, kterou lidstvo uchovávalo po celá staletí, bude zachována.

DSCF8149
Semeny si můžete namnožit nejen zeleninu, ale i koření

 

7. ZACHOVÁTE BIODIVERZITU

V neposlední řadě má semínkaření pozitivní ekologický dopad a to zejména pokud jde o snahu o uchování co nejvyšší biodiverzity.

Pokud jsem vás alespoň trochu nalákala, sledujte i nadále můj blog a dozvíte se více. V některém z dalších příspěvků přinesu trochu teorie a informace o zachování semen z plodin, které zvládne i začátečník. Pokud budete chtít proniknout ještě více do hloubky, vyhledejte ve svém okolí některý z praktických kurzů, kde se dozvíte více.

Mějte se krásně a zahrádkám zdar!

(Možná vás napadnou i nějaké další výhody spojené se semínkařením, klidně je uveďte v komentáři.)

5 komentářů: „O SEMÍNKAŘENÍ“

  1. Dekuji za toto tema a tesim se na prakticke rady. Letos chci poprve seminka z nekterych zelenin uchovat, protoze vydaje za semena jsou na jare nemale, vadi mi ty spousty prazdnych sacku koncici pak v kosi i fakt, ze skoro vsechno jsou to slechtene F odrudy. Takze vase rady opravdu uvitam! Mejte se pekne, slamavbotach.cz

    To se mi líbí

    1. Děkuji za komentář 🙂 Úplně s Vámi souhlasím. Pokusím se přidat další informace co nejdříve. Mějte se krásně! Klára

      To se mi líbí

  2. Vladislava Hálová avatar
    Vladislava Hálová

    Je to to nejlepší při pěstování rostlin,některé jsem letos musela koupit a klíčivost byla mizerná byla to petržel a mrkev,není přes svůj zdroj.

    To se mi líbí

  3. […] F odrůdy (protože semínkaření studuju až teď:/ – supr článek o semínkaření TADY), jsem letos děěěsně permakulturní. Neokopávám, jen opatrně vyrývám to, co se mi zrovna v […]

    To se mi líbí

  4. […] Hlavním důvodem je produkce osiva odpovídajícího vašim vlastním kritériím (velikost plodů, chuť, ranost apod.). Vámi pěstované rostliny se mohou postupně adaptovat na podmínky vaší zahrady a tím být odolnější proti chorobám a škůdcům. Díky tomu je možné postupně zcela přestat používat ochranné postřiky či chemická hnojiva. Domácí semenaření je cesta k uchovávání a spoluvytváření odrůd rostlin, které můžeme předat svým potomkům. Vlastní produkcí osiva rovněž ušetříte nemalé finanční náklady, přispíváte k zachování biodiverzity v podobě jedinečných variet, místních či tradičních odrůd… Podrobněji jsem o důvodech k domácímu semenaření psala ZDE. […]

    To se mi líbí

Napsat komentář